Oblikovanje je resna stvar

Ena od najbolj nenavadnih značilnosti modernega sveta je način, s katerim je bilo oblikovanje v veliki meri spremenjeno v nekaj banalnega in nepomembnega. Splošne medijske predstave oblikovanju pripisujejo lahkotno, dekorativno vlogo z malenkostnimi posledicami – zabavo in sprostitev, kar je zelo zmotno prepričanje. OBLIKOVANJE JE RESNA STVAR, ki prinese DOBIČKONOSNOST V GOSPODARSKIH PANOGAH. Ker torej ni širšega soglasja o pomenu in vrednosti oblikovanja, ne preseneča precejšnja zmeda na področju oblikovanja.

Oblikovanje je dovolj splošen pojem, ima nešteto pojavnosti, pa vendar mu manjkajo meje, ki bi ga natančno razjasnile in opredelile. Oblikovanje je ena od osnovnih značilnosti modernega časa in temeljna določilnica kakovosti življenja. VPLIVA NA VSAKOGAR, V VSAKI PODROBNOSTI VSEGA, KAR POČNEMO VSAK DAN. Tudi vsakdanji predmeti kot so zobna ščetka, toaster, skodelica za kavo, hladilnik, obleka, avtomobil so bili oblikovani in izdelani premišljeno. Oblikovanje je izredno pomembno za vse nas in predstavlja področje velikanskega, a slabo izkoriščenega življenjskega potenciala.

Zmedo glede oblikovanja pa dodatno povzroča zelo široka uporaba samega izraza. Besedo oblikovanje se, da bi dosegli večjo verodostojnost in pomembnost, uporablja zelo poljubno, tako imamo izraze oblikovanje pričeske, oblikovanje nohtov, oblikovanje cvetja in podobno. Delni razlog, zakaj se izraz oblikovanje uporablja tako poljubno, je ta, da se nikoli ni spojilo v enoten poklic, kot so pravo, medicina, arhitektura, kjer se za delovanje zahteva dovoljenje ali oceno usposobljenosti, merila ki jih vzpostavijo in ščitijo nadzorne institucije. Področje oblikovanja je tako brez nadzora, torej si ga lahko prilasti vsak.