Pantone barva leta 2022

Pantone barva leta 2022 je Veri Peri 17-3938. The Pantone Color Institute vsako leto s posebno pozornostjo, raziskavo trga in analizo svetovnih trendov določi barvni odtenek, ki bo po njihovih ugotovitvah zaznamoval prihajajoče leto. In po letu 2018 v ospredje zopet prihaja odtenek vijolične barve.

Izbrana barva zajema vse kvalitete modre barve, obenem pa z dodatkom rdečega podtona barvo spremeni v vijolični ton, ki spodbuja spiritualnost in kreativnost. Vijolična barva je barva domišljije in duhovnosti, združuje močno energijo rdeče barve in prizemljenost modre, s čimer ustvarja ravnotežje med telesnim in duhovnim.

Pantone barvni strokovnjaki se pri analizi usmerijo na široko družbeno področje in raziščejo trende v zabavni industriji, svetu filma, mode,  vseh področjih oblikovanja (industrijsko in grafično oblikovanje, oblikovanje embalaže itd.), spremljajo tudi novosti na področju socialnih omrežji, potovanj, lifestyle trendov, velikih športnih dogodkov, upoštevajo pa tudi socialno-ekonomske okoliščine in aktualno dogajanje. Skratka pri izboru barvnega odtenka, ki bo po njihovem mnenju zaznamoval prihajajoče leto, skušajo zajeti čim širše področje modernega družbenega življenja. Izbor barve pa ima največje posledice prav v svetu mode, in oblikovanja.

V Pantone Color Institute so zapisali, da so z izborom letošnjega odtenka želeli ponazoriti kontrast današnjega sveta, ki ga zaznamuje tehnološki napredek, ki ga predstavlja modra barva in obenem izpostaviti družbene spremembe, ki so nas usmerile v introvertiranost, soočanje s čustvi in duhovnostjo, kar predstavlja vijolična barva.